Twitter

Recente activiteiten

Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Minder uitval op ROC MN door app

Een mobiele app zorgt er op het ROC Midden Nederland voor dat het aantal leerlingen dat vroegtijdig…See More
27 Aug
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Practoraat maakt mediawijs

De afgelopen twee maanden heeft het Practoraat Sociale Media flink aan de weg getimmerd. Hierbij…See More
6 Jul
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Video en sociale media in de BPV

Donderdag 9 juni was hét event over mediawijsheid voor docenten en medewerkers van Amsterdamse…See More
13 Jun
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post
12 Jun

Wat is het Practoraat Sociale Media?

Het Practoraat Sociale Media is in september 2012 van start gegaan als een samenwerking tussen het Mediacollege Amsterdam, Grafisch Lyceum Utrecht, Hogeschool Inholland, Kenniscentrum GOC en het expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo). Doel van dit project is om tot onderwijsverbetering te komen middels de inzet van sociale media. Dit gebeurt op vijf deelgebieden;

1. De ontwikkeling van mediawijsheid bij studenten,

2. Sociale media voor docenten (zowel pedagogisch als didactisch),

3. Sociale media in de BPV/stage,

4. Sociale media bij doorstroom vmbo-mbo-hbo-beroepspraktijk en

5. Sociale media in het bedrijfsleven.

Vanuit het bedrijfsleven werken wij samen met drie partners: IDG Nederland, Pakhuis de Zwijger en de Publieke Omroep Amsterdam. Binnen dit laatste deelgebied bekijken wij de uitwisselbaarheid van sociale media-oplossingen tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Meer informatie of vragen?

practoraat@ma-web.nl

Adjiedj Bakas is trendwatcher. Hij reist stad en land af om voor drieduizend euro per uur uit te leggen wat er vandaag en morgen aan de hand is. Er zijn Bakas-dingen gratis. Zoals deze pdf. Een paar zinsneden die ons als onderwijsprofessionals te denken zouden moeten geven...
Geld
Internet en tieners zijn niet altijd de meest gelukkige combinatie, als we tenminste de verontrustende rapporten over cyberseks en internetpesten moeten geloven. Maar op één vlak doen ze het uitstekend: digitaal geld verdienen. Logisch, want ze begrijpen de technologie en zien er de voordelen van in. En ze hebben ook nog eens briljante ideeën. Neem nu de dertienjarige Amerikaanse Mallory Kiefman, die online lolly’s verkoopt die de hik stoppen! Ook zijn er kinderen die apps hebben ontwikkeld voor smartphones. In Silicon Valley worden zelfs al cursussen gegeven aan tieners om ze klaar te stomen voor het internetondernemerschap. Het is niet precies bekend hoeveel jongeren in Nederland al een bedrijfje hebben (die stouterds schrijven zich lang niet allemaal in bij de Kamer van Koophandel), maar hun aantal zal zeker toenemen.
Apps
Er komen steeds meer apps die ons helpen te doen wat we moeten doen. Op tijd onze medicijnen slikken, niet vergeten boodschappen te doen na het werk: steeds vaker zullen apps op onze smartphones ons helpen. En het gaat veel verder dan een simpel herinneringetje sturen. Wat te denken van een app die je vertelt dat je rechtop moet gaan zitten in je bureaustoel? Is al beschikbaar. Een app die je helpt een gezonde maaltijd samen te stellen? Check. Of een app die je helpt je sportprestaties te verbeteren? Koop de e-fiets van Audi en je krijgt hem er gratis bij. En als je dan ook nog eens de Nike+ Fuelband draagt terwijl je fietst, weet je ook meteen hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Deze Nanny-apps gaan ons helpen, ons betuttelen en ons hopelijk vooral ook vertroetelen. 
Facebookificatie van de winkel
De grens tussen de echte en de virtuele wereld is al jaren aan het vervagen en dat zet alleen maar door. De halve dag zijn we druk om via sociale media door te geven waar we mee bezig zijn. De rest van de tijd wachten we of het wel leuk wordt gevonden door onze virtuele vriendjes en volgers. Maar dat is niet meer voldoende. We zijn zo onzeker geworden dat we ook in de echte wereld direct willen weten wat anderen denken van de dingen die wij leuk vinden. En dat kan gelukkig. Ons eigen C&A is koploper in de Facebookificatie van het analoge leven. In de Braziliaanse vestigingen van het warenhuis hangen de kleren al op speciale hangertjes, waar je op een display kunt zien hoe vaak ze ‘ge-liked’ zijn op de C&AFacebookpagina.
Data localiseren
In 2012 was het zogenaamde werken in de ‘cloud’ al sterk in opkomst, en dat zullen we nog veel meer gaan doen. Je programma’s en bestanden niet op de harde schijf van je computer maar op externe servers: wat een gemak. Je kunt altijd en overal bij je data en dus overal werken waar je internet hebt. Door ‘ongelukjes’ met opslag van bestanden en toepassingen in de cloud, zullen mensen in 2013 steeds meer eisen stellen aan de veiligheid en betrouwbaarheid van de cloud. Bedrijven en consumenten willen zich iets kunnen voorstellen bij die vage cyberspace waar hun werk geparkeerd staat. Daar zal een manier voor worden gevonden met behulp van data location software, die sterk in opkomst is. Straks kunnen we met die sofware zien op welke server en in welk land onze data staan.
Onder onze leden zijn nogal wat it’ers...
Daar zegt Bakas over: dienstverlening die traditioneel door de IT-afdeling werd verricht, wordt nu overgenomen door andere afdelingen. Bijvoorbeeld bij Heineken, waar IT en Marketing & Communicatie samen optrekken. Het IT-budget van het bedrijf verschuift daardoor gedeeltelijk van de IT-afdeling naar andere onderdelen van de onderneming. Ander voorbeeld op dit gebied: het trekken van kabels, het installeren van wifi, en het klaarzetten van nieuwe pc’s en werkplekken wordt in nieuwe kantoren steeds vaker door Facility Management gedaan. Ook verhuizers bieden dit soort diensten aan. Ik verwacht dat deze trend in 2013 verder doorzet.

O ja; gebruik van informatietechnologie wordt gelukkig steeds leuker: een zich doorzettende trend voor 2013 is gamification’. Gaming principes komen steeds meer in reguliere software te zitten. Mensen vinden nou eenmaal niets leuker dan spelletjes spelen. 
Meer toekomst van Bakas

Weergaven: 152

Opmerking

Je moet lid zijn van Het Nieuwe Beroepsonderwijs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Het Nieuwe Beroepsonderwijs

© 2016   Gemaakt door Jorick Scheerens.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden