Twitter

Recente activiteiten

Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Minder uitval op ROC MN door app

Een mobiele app zorgt er op het ROC Midden Nederland voor dat het aantal leerlingen dat vroegtijdig…See More
27 Aug
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Practoraat maakt mediawijs

De afgelopen twee maanden heeft het Practoraat Sociale Media flink aan de weg getimmerd. Hierbij…See More
6 Jul
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Video en sociale media in de BPV

Donderdag 9 juni was hét event over mediawijsheid voor docenten en medewerkers van Amsterdamse…See More
13 Jun
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post
12 Jun

Wat is het Practoraat Sociale Media?

Het Practoraat Sociale Media is in september 2012 van start gegaan als een samenwerking tussen het Mediacollege Amsterdam, Grafisch Lyceum Utrecht, Hogeschool Inholland, Kenniscentrum GOC en het expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo). Doel van dit project is om tot onderwijsverbetering te komen middels de inzet van sociale media. Dit gebeurt op vijf deelgebieden;

1. De ontwikkeling van mediawijsheid bij studenten,

2. Sociale media voor docenten (zowel pedagogisch als didactisch),

3. Sociale media in de BPV/stage,

4. Sociale media bij doorstroom vmbo-mbo-hbo-beroepspraktijk en

5. Sociale media in het bedrijfsleven.

Vanuit het bedrijfsleven werken wij samen met drie partners: IDG Nederland, Pakhuis de Zwijger en de Publieke Omroep Amsterdam. Binnen dit laatste deelgebied bekijken wij de uitwisselbaarheid van sociale media-oplossingen tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Meer informatie of vragen?

practoraat@ma-web.nl

In Haren ging het helemaal fout. Project X haren begon als een klein verjaardagsfeest voor 16-jarige meisjes, maar mondde uit in een chaos van rellende jongeren en extreem geweld. Niet verkeerd om in lessen aandacht aan te besteden, maar doe dat niet onder het kopje ‘Zie je wel dat Facebook gevaarlijk is!’. Wij komen tot zeven lessuggesties. Doe er je voordeel mee.

 

1. Media moedigen geweld aan

Dat zijn een paar tweets onder de hashtags #projectXHaaren. De 15-jarige Merthe uit het Groningse Haren wilde voor haar verjaardag op vrijdag 21 september 2012 een “sweet sixteen” feestje geven. Voor dit feestje maakte ze een evenementenpagina aan op profielenwebsite Facebook waar zij haar vrienden en vriendinnen voor uitnodigde. Wat Merthe niet begreep is dat iedereen mee kan kijken als je zo'n evenement op Facebook niet afschermt. Alle gebruikers van de website kunnen details over het evenement bekijken en zichzelf en hun vrienden kunnen hiervoor uitnodigen. Het gevolg was dat niet alleen duizenden mensen haar persoonlijke gegevens zoals haar adres hebben bekeken, maar ook aangaven naar haar feest te komen. De media kunnen dit verder ‘voeden’. Timor -3FM dj- riep op naar Haren te gaan, cameraploegen van alle zenders rukten uit, kortom; aan alle voorwaarden waren voldaan: het schouwspel kon beginnen.

Is Timor mede schuldig aan de Project X chaos? (Hij heeft overigens wel spijt geuit)

Hadden de media gewoon niet met al die camera’s naar Haren moeten vertrekken?

 

2. De Media lossen het op

Het feit dat er zoveel camera’s waren, en nog meer,  omdat zoveel mensen opnames via hun mobiele telefoon maakten, betekent dat er ontzettend veel daders geregistreerd zijn.

De gemeente is een grootschalig onderzoek gestart naar de rellen. Hierbij zijn 25 rechercheurs betrokken. Dat team verzamelt zoveel mogelijk informatie om aanhoudingen te kunnen verrichten. De politie heeft ook zelf beeldmateriaal verzameld. Ook roept het Openbaar Ministerie mensen op om beeldmateriaal te sturen.

"Het is niet veroorzaakt door scholieren die afkomen op een feestje, maar eerder door georganiseerde raddraaiers", stelt de korpschef. "Er is ongelofelijk veel beeldmateriaal van publiek, van journalisten. De kans is groot dat je gepakt wordt op een moment dat het je niet uitkomt. Dus meld je maar zelf."

Zou jij je beelden aan de politie beschikbaar stellen?

Welke filmpjes heb jij in je mobiel, waar politie in geïnteresseerd zou kunnen zijn?

Moeten wij op school ook veel camera’s gaan ophangen om te registreren als er iets vernield wordt?

 

3. De aantrekkingskracht van geweld

Burgemeester van Haren Rob Bats noemt het "ongekend" wat vrijdagavond is gebeurd. Volgens hem heeft "tuig huisgehouden in de gemeente". "De agressie tegen politie en andere hulpverleners was ongekend groot", voegde hoofdcommissaris Oscar Dros toe.

In totaal zijn 500 mensen ingezet, waaronder 250 leden van de mobiele eenheid. Daarnaast waren 75 agenten en 40 man van arrestatieteams ter plaatse om te voorkomen dat de boel nog verder uit de hand liep.

De politie had van tevoren contact gehad met de Duitse politie, die eerder een vergelijkbare situatie met een Facebook-feest had meegemaakt. Daarop werd rekening gehouden met alle mogelijke scenario’s, waaronder ook rellen.

De ‘klootzakken’ die vrijdag huis hielden in Haren, zitten binnenkort gewoon weer op de tribunes van een risicowedstrijd in de Eredivisie. Of te wel; ze hebben dit keer de sociale media gebruikt om uit hun plaat te gaan, straks is dat een voetbalwedstrijd. Niet de sociale media of het voetbal moet de zwarte piet krijgen, maar op een of andere manier willen deze jongeren met een pilletje door het lint.

Wie snapt dit?

Wie heeft dit soort situaties weleens meegemaakt?

Wat kun je hieraan doen?

Speel een rollenspel in een gemeenteraad van Amsterdam/Utrecht. Zaterdag 6 oktober wordt de wedstrijd Ajax-Utrecht gespeeld. Een risicowedstrijd. Wat zou er kunnen gebeuren (doe research in de geschiedenis), wat kunnen wij doen? Kunnen wij de wedstrijd zonder (uit)publiek spelen?

 

4. Er is hoop na de vuilnishoop

Na het uit de hand lopen van een Facebook- feest in Haren, is er een tegenbeweging op gang gekomen op Facebook. Via Project Clean-X Haren werden mensen opgeroepen zaterdag de troep te komen opruimen in Haren. "Project Clean-X laat zien dat er niets is dat anderen sneller kunnen afbreken dan dat wij het weer met elkaar kunnen opbouwen", schrijven de initiatiefnemers. Binnen de kortste keren had de oproep duizenden 'likes' gekregen.

Heb je de oproep gezien? Zou jij meedoen? 

Betrek ook bij de discussie de maatschappelijke waarde van Facebook door te wijzen op de Arabische lente; ondenkbaar zonder de sociale media.

Wat zijn andere voorbeelden van Hoop na de vuilnishoop?

 

5. De politiek laat van zich horen

De gemeente wil dat de relschoppers zelf gaan betalen voor de kosten. Ook de Kamerfracties van VVD en PvdA laten in een reactie weten dit te willen. ''Er is geen excuus voor slopen om te slopen. Zij gaan betalen. Gewoon lik-op-stuk"", aldus VVD-Kamerlid Jeanine Hennis.

Ahmed Marcouch van PvdA noemt de rellen onacceptabel. ''De daders moeten opgespoord worden, gestraft worden en ze moeten de schade betalen.'' Marcouch wil dinsdag in het vragenuurtje van VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) een reactie.

Burgemeester Bats heeft contact gehad met de familie van het meisje dat had opgeroepen voor het feestje. Inmiddels is de familie ondergedoken op een ander adres en is door de gebeurtenissen volgens Bats zwaar geëmotioneerd.

Wat vind je van deze reacties uit de politiek?

Wat kunnen Kamervragen opleveren?

 

6. Privacy

De 24-jarige rechtenstudent Max Schrems uit Wenen wilde weten hoeveel informatie Facebook over hem had opgeslagen. Dat waren 1222 pagina’s en Max is niet eens een zwaar gebruiker. Angst voor en discussie over nieuwe technologieën is van alle tijden. Jonge mensen lijken zich niet te bekommeren om hun privacy en wetenschappers worden op het schild gehesen om te vertellen hoe gevaarlijk dat allemaal is. “Wij zijn geen gebruikers, wij worden gebruikt.” En natuurlijk, Facebook wil graag laten geloven dat je pas met iemand gezoend hebt als het op Facebook staat.

Het is belangrijk dat jongeren en ouderen bewust worden van de informatie die zij prijs geven op het internet. In het bijzonder op profielenwebsites als Facebook waar zij zich in een besloten gemeenschap wanen. Persoonlijke informatie kan in vele handen vallen en wellicht ook in de verkeerde handen.

Welke informatie van jouw profiel kan gebruikt/misbruikt worden?

Check elkaars profiel en zet vraagtekens.

Vergeet niet te bespreken wat er leuk is aan het delen via Facebook

  

7. Bedenk bij elk van onderstaande foto's een onderschrift

Maak vervolgens een blog 

Zijn er nog andere suggesties?

Weergaven: 1495

Opmerking

Je moet lid zijn van Het Nieuwe Beroepsonderwijs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Het Nieuwe Beroepsonderwijs

Reactie van Het Nieuwe Beroepsonderwijs op 25 September 2012 op 17.47

Reactie van Het Nieuwe Beroepsonderwijs op 24 September 2012 op 10.41

Nog een paar voorbeelden van mensen die vergeten een vinkje te zetten....

Engeland, 2010
De Britse Rebecca Javeleau nodigde in 2010 een groep vriendinnen uit voor haar 15de verjaardag. Ze publiceerde haar adres op Facebook en deelde de pagina per ongeluk met de hele wereld. 21.000 jongeren meldden zich aan voor het feest. Haar ouders zegden het feest af, politie patrouilleerde op de bewuste avond in hun straat in Hertfordshire. 

Duitsland, 2011. 
In juni 2011 had de Duitse Thessa haar vrienden uitgenodigd voor haar zestiende verjaardag. Door een klein foutje werd haar uitnodiging openbaar gemaakt. 16.000 mensen lieten weten naar het evenement te komen. Thessa cancelde het feestje, maar er kwamen toch nog zo'n 1.600 jongeren opdagen. Ondanks de aanwezigheid van particuliere beveiligers en de politie liep de samenkomst van de jongeren uit de hand. Er werd met stenen en flessen gegooid, 11 mensen werden opgepakt en één agent raakte gewond. 

Duitsland, 2012
Afgelopen juni kwamen bijna 1.000 mensen af op een feestje van de bewoners van een appartementencomplex in Giessen in Duitsland. Ook die bijeenkomst liep uit de hand. Een groep van acht ruziezoekers zou op verschillende mensen hebben ingeslagen. Eén persoon werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis; vier mensen werden opgepakt. 

Met dank aan www.marketingfacts.nl.

Reactie van Hendrik op 24 September 2012 op 7.41

Dank je wel Jelle, hier maak ik graag gebruik van!

© 2016   Gemaakt door Jorick Scheerens.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden