Twitter

Recente activiteiten

Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Minder uitval op ROC MN door app

Een mobiele app zorgt er op het ROC Midden Nederland voor dat het aantal leerlingen dat vroegtijdig…See More
27 Aug
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Practoraat maakt mediawijs

De afgelopen twee maanden heeft het Practoraat Sociale Media flink aan de weg getimmerd. Hierbij…See More
6 Jul
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post

Video en sociale media in de BPV

Donderdag 9 juni was hét event over mediawijsheid voor docenten en medewerkers van Amsterdamse…See More
13 Jun
Het Nieuwe Beroepsonderwijs posted a blog post
12 Jun

Wat is het Practoraat Sociale Media?

Het Practoraat Sociale Media is in september 2012 van start gegaan als een samenwerking tussen het Mediacollege Amsterdam, Grafisch Lyceum Utrecht, Hogeschool Inholland, Kenniscentrum GOC en het expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo). Doel van dit project is om tot onderwijsverbetering te komen middels de inzet van sociale media. Dit gebeurt op vijf deelgebieden;

1. De ontwikkeling van mediawijsheid bij studenten,

2. Sociale media voor docenten (zowel pedagogisch als didactisch),

3. Sociale media in de BPV/stage,

4. Sociale media bij doorstroom vmbo-mbo-hbo-beroepspraktijk en

5. Sociale media in het bedrijfsleven.

Vanuit het bedrijfsleven werken wij samen met drie partners: IDG Nederland, Pakhuis de Zwijger en de Publieke Omroep Amsterdam. Binnen dit laatste deelgebied bekijken wij de uitwisselbaarheid van sociale media-oplossingen tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Meer informatie of vragen?

practoraat@ma-web.nl

Ondanks de aankondiging vorig jaar van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt om hardnekkige mbo-spijbelaars harder aan te pakken door hun studiefinanciering in te trekken, zijn er niet meer studiefinancieringen ingetrokken. Dat is te lezen op nu.nl. Het afgelopen jaar is bij 39 mbo-scholieren het studiegeld ingetrokken of teruggevorderd. Dat is ongeveer hetzelfde als in voorgaande jaren. Van Bijsterveldt wilde dat regionale opleidingscentra (roc's) meer gebruik zouden maken van het bestaande instrument om de studiefinanciering van langdurige spijbelaars in te trekken.

Dat die proef geen effect heeft gehad, wil de woordvoerster van de minister niet erkennen. Maar het ministerie onderzoekt nu wel welke financiële prikkels voor spijbelende mbo-leerlingen wél werken. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zegt dat verzuimaanpak pas echt goed werkt als de leerplicht omhoog gaat van 18 naar 23 jaar. ''Rotterdam heeft van meet af aan twijfels geuit over de proef, omdat pas na 6 weken verzuim de studiefinanciering definitief kan worden stopgezet'', aldus de woordvoerder. Het was echter wel wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam die het verzoek bij de minister indiende om deze proef te starten. De Jonge wilde samen met het ministerie de schooluitval de komende jaren flink terugbrengen, want vooral in de Maasstad gaan relatief veel jongeren zonder diploma van school. 

Naar nu blijkt is het aanpakken van hardnekkige spijbelaars niet eenvoudig, omdat jongeren ''precies weten’’ hoe de regels werken, weten ze bij de roc's Zadkine en Albeda College, maar ook bij de gemeente. Je kunt pas een studiefinanciering stopzetten als een student 6 weken achtereen niet op school is geweest. Maar dan blijken scholieren gewoon op een van de laatste dagen in die 6 weken even naar school te komen. Dan moeten de verzuimadministrateurs weer opnieuw beginnen met tellen tot 6 weken. Dat is een van de redenen waarom De Jonge pleit voor het verkorten van die termijn, maar liever nog ziet hij de leerplicht opgeschroefd naar 23 jaar. Dan kunnen notoire spijbelaars gewoon een dwangmaatregel opgelegd krijgen.

Wat vinden de onderwijsprofessionals: de leerplicht opschroeven naar 23 jaar?

Zijn er ervaringen met andere maatregelen die wel het verzuim tegengaan? 

Weergaven: 348

Opmerking

Je moet lid zijn van Het Nieuwe Beroepsonderwijs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Het Nieuwe Beroepsonderwijs

Reactie van Wim Boeters op 4 November 2012 op 15.46

Kan iemand volhouden dat iemand met een zekere ontwikkeling iets uit een krant kan leren dat de moeite waard is? Hij kan er uit leren wat er in het parlement gezegd is, werpt u tegen. Wel, zal dat tot zijn ontwikkeling bijdragen?  (Robert Cecil)

Waarom dan trouwens de leerplicht meteen maar niet verlengen tot het einde van het leven? We praten toch ook over life long learning. Welke opleider/medewerker heeft geen percentage in zijn/haar pakket dat aan deskundigheidsbevordering kan/moet worden besteed? Zit er in deze verschil tussen leerlingen/studenten (tot 23 jaar) of medewerkers tot 65/67 jaar). Of vergelijk ik appels met peren en zo ja, waarom dan? Ik daag u uit. Als altijd, met vriendelijke groeten. Wim Boeters

Reactie van Wim Boeters op 28 Oktober 2012 op 13.46

touché

Reactie van Het Nieuwe Beroepsonderwijs op 28 Oktober 2012 op 13.16
Wij mogen ook wel wat verhaspelen, na deze 'boetersdoening'
Reactie van Wim Boeters op 28 Oktober 2012 op 12.20

Ik heb net geconstateerd dat ik in mijn reactie op dinsdag een gezegde heb verhaspeld. Je zaait immers wat je oogst moet natuurlijk zijn: je oogst immers wat je zaait. Het was niet mijn bedoeling om aan biologische basisbeginselen te tornen, wel aan andere zaken. Als altijd, met vriendelijke groeten, Wim Boeters

Reactie van Wim Boeters op 23 Oktober 2012 op 22.22

Demissionair minister Marja van (ver)Bijsterveldt is, mijns inziens, de weg kwijt. Ook de woordvoerder van de gemeente Rotterdam kan beter in hotel Europa een kop koffie gaan drinken en genieten van het uitzicht op de haven en de Euromast in de verte. Het is het klassieke liedje; sanctioneren zonder te kijken naar de oorzaken van het gedrag(= typisch repressief). De absolute uitdaging is natuurlijk om het onderwijs zo aantrekkelijk te maken dat studenten het zich niet in hun hoofd halen om te (willen) verzuimen. Ik vind het jammer dat 'het onderwijs' in deze niet 'de ogen naar binnen rolt' en vooral (voor de zoveelste keer) weer eens van 'zich af evalueert'. In deze zin ben ik het dus eens met Astrid Schat. Natuurlijk weten jongeren 'precies' hoe de regels werken; je zaait immers wat je oogst. Leg het probleem nu eens een keer neer daar waar het hoort. Als altijd, met vriendelijke groet, Wim Boeters

Reactie van Astrid Schat op 22 Oktober 2012 op 11.16

Je zal ze maar in de lesgroep hebben, notoire spijbelaars van 23 die middels een dwangmaatregel les bij jou volgen. Nee ik geloof niet in het ophogen van de leeftijd tot 23 van de leerplicht. We doen iets fout in Nederland, hoe kan mijn zoon van 17 die wel een HAVO diploma heeft van een tussenjaar genieten zonder consequenties voor de leerplicht en moet een MBO'er die 6 jaar ouder is zich zelf nog steeds bewijzen. Ja okay mijn zoon heeft een startkwalificatie en hij gaat wel verder studeren, maar als dat nu niet zo is? Het ophogen van die leeftijdsgrens werkt volgens mij niet bij aan de status verhoging van het MBO (iets wat min. van Bijsterveldt graag wil). Wat is dan wel wijs? Hoe komt die MBO'er wel naar school, hoe raakt hij/zij gemotiveerd? Ik denk dat daar de discussie over moet gaan.

Reactie van J.L.J. Schouten op 21 Oktober 2012 op 21.11
Wat heeft het voor nut de leerplicht op te schroeven als de maatregel bij verzuim niet toegepast worden!
De leerling welke veel verzuim heeft is regelmatig opgeroepen om bij de leerplichtambtenaar te komen, heeft brieven ontvangen van studiefinanciering. Helaas gebeurt er niets. Geen sanctie.
Wat hebben we in het onderwijs aan "papieren tijgers"?

© 2016   Gemaakt door Jorick Scheerens.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden